Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Φωτοβολταϊκα Η πράσινη ενέργεια στα πλοκάμια του Κεφαλαίου.






Εδώ και δυο χρόνια το υπουργείο Εμπορίου και η κυβέρνηση μελετούν για να καταρτίσουν νέα σχέδια προώθησης φωτοβολταϊκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μετά από δυο χρόνια λοιπόν τα σχέδια ετοιμάστηκαν  Ας δούμε  τι προνοούν τα σχέδια αυτά και γιατί καθυστέρησαν τόσο.
   Για οικιακά και μικρά Συστήματα μέχρι 125 KW θα δοθούν συνολικά άδειες  για 5 MW
   Για συστήματα από 1 MW μέχρι 10 MW θα δοθούν συνολικά άδειες για 50 MW
Οι τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας για τα μικρά συστήματα καθορίζονται
στα 25-28 σεντ /Kwhr
   η ανάθεση των μεγάλων πάρκων θα γίνει σε μειοδοτικό πλειστηριασμό ξεκινώντας από 21 σεντ/ Kwhr
    Τα σχέδια αυτά παρά το ότι φαινομενικά στοχεύουν στην παραγωγή πιο φτηνής πράσινης ενέργειας στην ουσία η πράσινη ενέργεια όπως θα δούμε πιο κάτω χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία  για να επιδοτούνται από τους καταναλωτές ρεύματος μερικές ιδιωτικές εταιρείες
    Η πολιτική της επιδότησης της εγκατάστασης Φωτοβολταϊκων ξεκίνησε όταν ακόμα η τιμές τους ήταν αποτρεπτικές για εμπορική χρίση με στόχο να προωθηθεί η τεχνολογία και να πέσουν οι τιμές τους και απευθυνόταν κυρίως σε οικιακούς καταναλωτές.  Σήμερα οι τιμές τους έχουν πέσει κατακόρυφα και βρίσκονται στο 1/3 της τιμής τους πριν μερικά χρόνια  Έτσι  η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ,για άμεση χρήση , από φωτοβολταϊκα έχει γίνει ανταγωνιστική  των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής με ορυκτά καύσιμα. κάνοντας τα έτσι  ελκυστικά για εμπορική εκμετάλλευση .Γι αυτό και καθυστέρησε ο καταρτισμός των σχεδίων μέχρι να μπορέσουν οι μεγάλες εταιρείες να καθορίσουν τους όρους τους. και να πάρουν αυτές την μερίδα του Λέοντος.
     Συγκεκριμένα το κόστος παραγωγής για μικρά φωτοβολταϊκα συστήματα  ανέρχεται στα 7 σεντ/ Kwhr . Η Α.Η.Κ χρεώνει κατά μέσο όρο 28 σεντ/ Kwhr,(παραγωγή και μεταφορά) από αυτά γύρω στα 6 σεντ είναι η έκτακτη εισφορά λόγω Μαρι, ο Φ.Π.Α και η φορολογία για τις Α.Π.Ε (ανανεώσιμες πήγες ενέργειας)
    Έτσι λοιπόν το να επιδοτείς  την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα 7 σεντ που είναι το κόστος της στα 20 και 25 σεντ  είναι σαν να παίρνεις λεφτά από τις τσέπες των καταναλωτών και να τα δίνεις στις μεγάλες εταιρείες για να κάνουν κέρδη .και είναι ένα πράγμα να επιδοτείς τον οικιακό καταναλωτή για να μειώσει τον λογαριασμό του  και άλλο πράγμα να επιδοτείς μια μεγάλη εταιρεία που θα τα μαζέψει σαν κέρδη  .Με βάση τις πιο πάνω τιμές λοιπόν η επιδότηση των μεγάλων εταιρειών που θα αδειοδοτηθουν θα είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρω τον χρόνο  Αυτές οι επιδοτήσεις είναι μόνο για τα φωτοβολταϊκα .υπάρχουν παράλληλα και άλλες για τα αιολικά πάρκα και την Βιομάζα. Για την αιολική ενέργεια υπάρχει ακόμα ένας αρνητικός παράγοντας Αρκετή παραγωγή γίνεται τις πολύ πρωινές ώρες που δεν υπάρχει ζήτηση. Η παραγωγή αυτή είναι άχρηστη αλλά η Α.Η.Κ είναι υποχρεωμένη να την αγοράζει και το κράτος να την επιδοτεί.
  Η Εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκων και Αιολικών πάρκων  εμπεριέχει  και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παρόλο που για κάθε πάρκο ξεχωριστά γίνεται μελέτη εν τούτοις χρειάζεται μια πιο γενική μελέτη για το σύνολο των έργων κάτι που δεν υπάρχει. .Από αυτή την άποψη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκων στις στέγες των σπιτιών είναι η πιο σωστή γιατί δεν έχει επί πλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η εκπόνηση αυτών των σχεδίων κάτω από την διακυβέρνηση της Αριστεράς αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική διαχειρίσεις  και σωτήριας ,της υπό κατάρρευση, καπιταλιστικής οικονομίας  που ακολουθεί το Ακελ και η κυβέρνηση του οδηγεί στην επιδοτήσει των μεγάλων εταιρειών για να κάνουν κέρδη σε βάρος των εργαζόμενων.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας των Φωτοβολταϊκων όταν γίνει σωστά είναι σήμερα σε θέση να προσφέρει μια σημαντική ανάσα στην κυπριακή οικονομία με την παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας,  και να βάλει τις βάσεις για περαιτέρω αξιοποίησης της στο μέλλον με την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης της
 Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω χρειάζεται
Να δοθούν άδειες παραγωγής σε οικιακούς καταναλωτές  στην βάση της παραγωγής  και πληρωμής σύμφωνα με την κατανάλωση . ενώ η εγκατάσταση τους θα μπορούσε να καλυφθεί με χαμηλοτοκα δάνεια.
Αυτό μπορεί να είναι και ένα κοινωνικό μέτρο
Να προωθηθούν μεγάλα Φωτοβολταϊκα πάρκα από την Α.Η.Κ
Η Α.Η.Κ. να κρατικοποιηθεί πλήρως και να τεθεί κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο με την συμμετοχή και των καταναλωτών έτσι που να αποτραπεί τυχόν κακοδιαχείριση και προμήθειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου