Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Οι τράπεζες το όριο αφυπηρέτησης και η χρεοκοπία του καπιταλισμού
Έλεγα να γράψω κάτι για τις τράπεζες  και τον ρόλο τους όσον αφορά την κρίση της κυπριακής οικονομίας
Και ξαφνικά πέφτω πάνω στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης την οποία  και παραθέτω

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΚΟ - ΟΡΙΟ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 23/3/2012 1:15:37 μμ


Δημοκρατικό Κόμμα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απάντηση στον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛΣε ότι αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης αυτοί που ετσιθελικά παραγνωρίζουν κάτι δεν είναι το ΔΗΚΟ αλλά η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, αφού παραγνωρίζουν τη κοινή λογική, το δημόσιο συμφέρον και την πλειοψηφία των εκπροσώπων του λαού και επιμένουν να παραμένουν προσκολλημένοι στις απηρχαιωμένες ιδεολογίες οι οποίες μας έχουν φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η πρόταση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης βασίζεται πάνω στις σύγχρονες προσεγγίσεις για τα ζητήματα της οικονομίας οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.
Μερικοί λόγοι για την επέκταση του ορίου είναι μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι:
1. ΑΔΙΚΙΑ

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχει στρέβλωση στα όρια αφυπηρέτησης. Ο ιδιωτικός τομέας αφυπηρετεί στα 65 ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι στα 63. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμαστε δυο χρόνια περισσότερα για να αφυπηρετούν οι δημόσιοι υπάλληλοι δυο χρόνια ενωρίτερα. Αυτό είναι άδικο.

2. ΟΦΕΛΟΣ

Αν επεκταθεί το όριο αφυπηρέτησης σημαίνει πως για ένα ακόμη χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσφέρουν ωφέλιμες υπηρεσίες στην κοινωνία και για ένα λιγότερο χρόνο θα πρέπει να τους συντηρούμε ως συνταξιούχους χωρίς να εργάζονται.


3. ΑΝΕΡΓΙΑ

Είναι μύθος το επιχείρημα ότι με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα αυξηθεί η ανεργία των νέων και δεν υπάρχει καμία σοβαρή μελέτη που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Το 2005 όταν η τότε Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου επέκτεινε το όριο αφυπηρέτησης από τα 60 στα 63 δεν είχαμε αύξηση αλλά μείωση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους.

Εξάλλου, όλοι οι οικονομολόγοι διεθνούς κύρους όπως π.χ. ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ισχυρίζονται ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης οδηγεί στην μείωση της ανεργίας και το χαιρετίζουν ως ένα θετικό μέτρο.

Οι μόνοι οικονομολόγοι που ισχυρίζονται το αντίθετο είναι οι οικονομολόγοι του ΑΚΕΛ και είδαμε που κατάντησαν οι οικονομολόγοι του ΑΚΕΛ την Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια…

4. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
• Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
• Η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα είναι τρεις φορές χαμηλότερη από τη μέση σύνταξη στον δημόσιο τομέα.
• Η μέση βασική σύνταξη είναι €570.
• Το 50% των συνταξιούχων μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο και ευτυχές με αυτή την κατάσταση και επιθυμεί να τη συνεχίσει. Εξάλλου εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν φέρει οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αντίθετα το ΔΗΚΟ δεν είναι ικανοποιημένο με αυτή την κατάσταση. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους συνταξιούχους της Κύπρου.

Θέλουμε να διπλασιαστούν οι συντάξεις των €500 ευρώ και να καταστήσουμε βιώσιμο το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.


Δεν μπορούμε όμως να αυξήσουμε τις συντάξεις και να καταστήσουμε το ΤΚΑ βιώσιμο αν δεν υιοθετήσουμε τέτοια μέτρα όπως είναι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη βελτίωση του συστήματος.

Ελπίζουμε ότι η πλειοψηφία των Κομμάτων της Βουλής θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα νικήσει τις δυνάμεις της συντήρησης και της εξυπηρέτησης των κατεστημένων στον τόπο μας.


Νικόλας Παπαδόπουλος
Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας
Δημοκρατικού Κόμματος


Θέλει μεγάλο θράσος να ισχυρίζεται κάποιος πως Οι απαρχαιωμένες ιδεολογίες της Αριστεράς μας έχουν φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι θα μας σώσουν οι  σύγχρονες πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη  ειδικά αν αυτός ο κάποιος είναι δικηγόρος των τραπεζών

Όμως ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος εκφράζει τα συμφέροντα του και της τάξης του και δεν θα περίμενε κανείς κάτι άλλο από αυτόν
Το ζήτημα είναι που ο Νικολάκης παίρνει το δικαίωμα αυτό από την χλιαρή στάση της αριστεράς απέναντι στο ποίος ευθύνεται για την κρίση

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση του, αντί να προχωρήσουν με τόλμη να ξεσκεπάσουν και να κάνουν σημαία τους το ποίος ευθύνεται για την κρίση τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, Αντί να πουν πως είναι οι σύγχρονες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που  έφεραν ολόκληρη την Ευρώπη στην χρεοκοπία Αντί να προτείνουν την κρατικοποίηση των τραπεζών λένε δεν είναι η ώρα να ζητήσουμε την εύθηνη από αυτούς . Αντί να πουν πως ο καπιταλισμός σήμερα σημαίνει περικοπές φτώχια ανεργία και πείνα ψιθυρίζουν πως είναι ο καπιταλισμός που φταίει .και ταυτόχρονα  προσπαθούν με την πολιτική τους να σώσουν τον καπιταλισμό.  Έτσι Δίνουν την δυνατότητα στον Νικολάκη και κάθε Νικολάκη  να λέει πως είναι η Αριστερά που φταίει και  οδηγούν το εργατικό κίνημα στην μάχη στερώντας του πολύτιμα ιδεολογικά και πολιτικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου