Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εργατικός και Κοινωνικός έλεγχος στην ΑΗΚ




Η αύξηση των λογαριασμών της ΑΗΚ σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αγανάχτησης για αρκετούς εργαζόμενους καταναλωτές.  Αυξήσεις που είναι αποτέλεσμα της έκρηξης στο Μαρι από την μια αλλά και της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού από την άλλη  . Μιας  κρίσης που οδηγά σε αυξήσεις των καύσιμων αλλά και επιβάλλει μέτρα λιτότητας στους Λαούς τον Ένα μετά τον Άλλο.

Οι φωνές που ακούγονται για ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να σπάσει τάχα το μονοπώλιο της ΑΗΚ είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Ο κάθε κύπριος βλέπει καθημερινά το πώς εννοούν οι κεφαλαιοκράτες την ιδιωτικοποίηση και τον ανταγωνισμό στην περίπτωση των καύσιμων αλλά και των τραπεζών. Ο τομέας της ενέργειας και των καύσιμων  έχει εξελιχτεί στα χέρια των καπιταλίστων στο πιο τρομερό μηχανισμό μέσα από τον οποίο τόσο σε διεθνές όσο και τοπικό επίπεδο, μερικές κατ όνομα ανταγωνιστικές εταιρείες, απομυζούν τους λαούς  και δημιουργούν την κρίση.

Στην περίπτωση της ΑΗΚ αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας και διαφάνειας
για να χτυπηθεί τυχών κακοδιαχείριση αλλά και πιθανά το φαινόμενο των προμηθειών (κοινώς μίζες) που επιβάλει ο καπιταλισμός .ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν και η συμμετοχή  εκπροσωπών των καταναλωτών στην διοίκηση του οργανισμού.

Παρά πέρα το εργατικό κίνημα και οι καταναλωτές θα πρέπει να αγωνιστούν για την κρατικοποίηση ,κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο της εμπορίας των καύσιμων
Είναι ο μονός τρόπος για να ανακοπεί το κύμα των αυξήσεων στα καύσιμα την επόμενη περίοδο αλλά και να εξοικονομηθούν τεραστία ποσά που απομυζούν  ξένες και ντόπιες εταιρείες. Λεφτά τα οποία αν επενδυθούν στις εναλλακτικές πήγες ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκα αλλά και την εξοικονομήσει ενέργειας όπως οι θερμομονώσεις μπορούν να περιορίσουν ουσιαστικά τους λογαριασμούς κατανάλωσης αλλά και να μειώσουν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της χρίσης ορυκτών καύσιμων.

Τα πιο πάνω μέτρα είναι κοινή λογική. όμως τόσο η αντιπολίτευση  σαν γνήσιος εκφραστής του κεφαλαίου    όσο και η κυβέρνηση ,υποταγμένη στην διαχείριση του καπιταλισμού, αποφεύγουν να τα αναφέρουν καν . Η προώθηση τέτοιων μέτρων είναι εφικτή μόνο μέσα από μαζικούς λαϊκούς αγώνες των εργαζομένων και καταναλωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου