Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Προεδρικές: Σχόλια για το πρώτο διακαναλικό ντιμπέιτ για την Οικονομία



Λίγα σχόλια για το πρώτο διακαναλικό ντιμπέιτ των τριών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές σχετικά με την οικονομία.
Το διακαναλικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές δεν μας είπε και πολλά καινούρια πράγματα. Αυτό που ανέδειξε ήταν ότι οι υποψήφιοι διαφέρουν πολύ λίγο στις θέσεις τους.
diakanaliko debate
Πώς θα διακυβερνήσουν
Και οι τρείς υποψήφιοι προτείνουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ένα ή το άλλο όνομα. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Αναστασιάδης, με όσους συμφωνούν με το πρόγραμμα του. Ο Μαλάς προτείνει εθνικό συνασπισμό και ο Λιλλήκας τελικά μας είπε μόνο ότι θα βάλει νέα πρόσωπα χωρίς να προσδιορίζει χώρο. Όλοι θα διακυβερνήσουν συλλογικά, τότε γιατί είναι ξεχωριστοί; Και ποιοι θα είναι η αντιπολίτευση;
Μνημόνιο
Οι αναλυτές μετά το ντιμπέιτ έλεγαν ότι ο Λιλλήκας διαφώνησε με το μνημόνιο, και είναι αλήθεια ότι ο Λιλήκας προσπαθεί σκληρά να παρουσιάσει επικοινωνιακά αυτή την εντύπωση. Όμως αυτό που είπε μόνο είναι ότι δεν θα υπογράψει χωρίς να το δει πρώτα! Οπότε όπως και οι δύο άλλοι υποψήφιοι οι οποίοι θα υπογράψουν «γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» έτσι και ο Λιλλήκας, βλέποντας ειδικά όλες τις υπόλοιπες θέσεις του, καθώς και το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ψήφισε ήδη τα μνημονικά μέτρα, είναι σίγουρο ότι θα υπογράψει το μνημόνιο. Κανένας τους λοιπόν δεν διαφώνησαν επι τοις ουσίας με την λογική να φορτωθούν τα χρέη που δημιούργησαν οι τράπεζες στις πλάτες των εργαζομένων και να δεχτούν την απαρχή της οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής υποδούλωσης.
Ανάπτυξη
Όλοι συμφωνούσαν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ανάπτυξη. Πώς θα γίνει αυτό όμως; Και σε αυτό όλοι συμφωνούσαν! Θα δώσουν κίνητρα – δηλαδή κι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις, άλλα δισεκατομμύρια στις τράπεζες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες – ακόμη κι αν αυτοί μέχρι και σήμερα αρνούνται να προχωρήσουν σε ανάπτυξη.
Μετά το πρώτο μνημόνιο – η φαντασία στην εξουσία
Εκεί υπήρχε η πλήρης φαντασία στην εξουσία! Από τη μία ο Αναστασιάδης να εκθειάζει τον Σαμαρά και την διαχείριση που έκανε στο τελευταίο μνημόνιο, το οποίο έδωσε άλλα 39 δις στις τράπεζες και έκανε 11 δις περικοπές που ρίχνει κι άλλο στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, μέχρι να προτείνει θέσεις που μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ τις έχουμε ακούσει! Δήλωσε ότι θα φτάσει μέχρι και για αναστολή πληρωμής του χρέους ή και πάγωμα πληρωμής του χρέους! Βέβαια στην αρχή και στο τέλος του ντιμπέιτ φάνηκε η πραγματική πρόθεση του Αναστασιάδη: πάνω από όλα πρέπει να μην στεναχωρήσουμε και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις στους δανειστές μας – δηλαδή να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια και να δεχτούμε όλους τους όρους που θα μας βάλουν.
Η μεταβολή του όμως από την μία θέση στην άλλη δείχνει την αδυναμία που νοιώθει αυτή τη στιγμή ο Αναστασιάδης. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ καθαρά και ανοιχτά οπότε και τώρα κάνει τρίπλες για να μην χάσει τον κόσμο.
Ο Μαλάς πρότεινε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο δεν το αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή είναι κάτι που ούτε η κυβέρνηση του μέχρι τώρα δεν το έβαζε αλλά αντίθετα υποχώρησε στις πιέσεις της Τρόικας και της διεθνούς και ντόπιας άρχουσας τάξης και δέχτηκε όλα τα μνημονικά μέτρα. Τόσο η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση όσο και η αποφυγή δεύτερου μνημονίου που προτείνει ο Μαλάς προϋποθέτουν σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια σύγκρουση όμως για να γίνει χρειάζεται να στηρίζεται σε μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κάτι που ούτε ο Μαλάς ούτε το ΑΚΕΛ φαίνεται να έχουν την διάθεση και την δυνατότητα να το κάνουν αφού δεν το έκαναν ούτε για το πρώτο μνημόνιο.
Από την άλλη ο Λιλλήκας, ο οποίος δεν θέλει να υπογράψει μνημόνιο που θα παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία της Κύπρου είναι διατεθειμένος να πουλήσει την εθνική κυριαρχία μας πάνω στο αέριο πριν καν το αντλήσουμε!. Με την πρότασή του για να πουληθεί ένα 40% των αερίων στις 5 μεγάλες πολυεθνικές και σε Κίνα Αίγυπτο και Λίβανο, στην ουσία πουλάει την εθνική κυριαρχία πάνω στο αέριο και έτσι παρουσιάζει ότι θα λυθεί το πρόβλημα του χρέους και της κρίσης!
Ιδιωτικοποιήσεις
Αυτό ήταν και το ζήτημα με το οποίο ξεκίνησε το ντιμπέιτ. Μόνο ο Μαλάς ήταν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Λιλλήκας το προτείνει την ιδιωτικοποίηση από την αρχή του αερίου σαν μόνη λύση ενώ ο Αναστασιάδης χρησιμοποίησε όλους τους δυνατούς τρόπους για να περιγράψει τις ιδιωτικοποιήσεις αποφεύγοντας την λέξη ιδιωτικοποίηση! Αναφέρθηκε σε μετοχοποίηση, σε στρατηγικό επενδυτή τα οποία είναι όμως άλλες λέξεις για να περιγράψουν την επί τοις ουσίας ιδιωτικοποίηση!
Και ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες καταρρέουν και φορτώνουν τα βάρη της κατάρρευσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία κανένας δεν τα έβαλε με την ιδιωτική πρωτοβουλία, κανένας δεν ζήτησε ευθύνες από τους μεγαλοκαπιταλιστές που ελέγχουν τις τράπεζες.
Όλοι συμφωνούν με τις περικοπές στο δημόσιο, και όλοι συμφωνούν με τις φοροελαφρύνσεις σαν μέσο ανάπτυξης. Όλοι έλεγαν και ξανάλεγαν χωρίς να εξηγούν πώς η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη και η επιστημονικότητα θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και πώς τελικά αυτή η ανάπτυξη θα γίνει.
Συμφωνούν να κόψουν από τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν κι άλλους άνεργους και να μην πάρουν φόρους από το κεφάλαιο, από τους εργοδότες, από τους ντιβέλοπερς και τους ξενοδόχους (κύριοι τομείς στην οικονομία μας) που αυτό δημιουργεί και το πραγματικό πρόβλημα, μαζί με τις τράπεζες στην οικονομία!
Ρατσισμός η εύκολη λύση
Όλοι με μεγάλη ευκολία ανέφεραν στα δισεκατομμύρια που θα πάρουν οι τράπεζες και όλοι με μια ευκολία έλεγαν ότι θα μας σώσουν τα ελάχιστα εκατομμύρια που δίνονται στην υγεία για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιδόματα οι μετανάστες και οι τουρκοκύπριοι! (14 εκατ σύνολο οι αιτητές πολιτικού ασύλου και 5 εκατ οι τουρκοκύπριοι όλα τα τελευταία 5 χρόνια).
Ο Λιλλήκας ειδικά ανέφερε ότι η λύση θα έρθει μέσα από την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών και τον περιορισμό των κοινοτικών για να μην τους χρησιμοποιούν σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, κανείς όμως δεν ανέφερε ότι θα πρέπει να κυνηγηθούν οι εργοδότες που δίνουν εξευτελιστικά μεροκάματα – αυτοί μάλλον θα επιχορηγηθούν για να πάρουν κύπριους άρα θα επιβραβευθούν για την δράση τους.
Πηγη¨Της Αθηνας καρυατη απο την Νεα Διεθνιστικη Αριστερα ΝΕΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου