Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ο δρόμος προς την συσπείρωση της Αριστεράς


Οι προεδρικές εκλογές έχουν άνοιξη μια συζήτηση στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.Σε πρόσφατο άρθρο του στην Σοσιαλιστική Έκφραση ο συν Θεμος Δημητρίου υποστηρίζει την υποψηφιότητα Μαλα .Το Άρθρο ολόκληρο μπορείτε να το δείτε στο http://erascy.blogspot.com/2012/12/blog-post.html
το κύριο επιχείρημα του άρθρου είναι ότι από την στιγμή που είναι δεδομένη η υποψηφιότητα Μαλα η στήριξη της είναι αναγκαία για να συσπειρωθεί η αριστερά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της δεξιάς.
Για να μπορέσει όμως να επιτευχθεί και να έχει νόημα και προοπτική μια συσπείρωση πρέπει να εμπνέει να πείθει να ενθουσιάζει και να κινητοποιεί τις μάζες
Η αδυναμία του Ακελ να συσπειρώσει τον κόσμο του αλλά και τους εργαζόμενους δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν δυνάμεις πέραν του Ακελ να το υποστηρίξουν αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής που ακλούθησε η κυβέρνηση Χριστόφια.Μια πολιτική που είχε κύριο στόχο την διαχείριση του καπιταλισμού και την αποφυγή ταξικών συγκρούσεων.Ας μην ξεχνούμε ότι η άνοδος Χριστόφια στην εξουσία ήταν αποτέλεσμα του ενθουσιασμού που δημιούργησε η προοπτική της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Κύπρο. Σήμερα αυτός ο ενθουσιασμός μετατρέπεται σε απογοήτευση Τα αδιέξοδα της πολιτικής Χριστόφια είναι η κύρια αιτία αυτής της απογοήτευσης
κύριο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Χριστόφια ήταν και είναι η διαχείριση του καπιταλισμού μια πολιτική που φορτώνει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού στις πλάτες των εργαζομένων στην ηγεσία του Ακελ και την Αριστερά πιο γενικά.
Σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού η διαχείριση του σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση προσπάθεια για τις λιγότερα αρνητικές επιπτώσεις στην εργατική τάξη, αυτό το αναγνωρίζει ο συν Θεμος όμως δεν κάνει καμιά προσπάθεια να αναλύσει τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην συνείδηση των εργαζομένων στην αριστερά και τις οργανώσεις της.
Είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που δημιουργεί απογοήτευση και σύγχυση στους εργαζόμενους και επιτρέπει στην δεξιά και τους εθνικιστές να επιτίθενται.
Έτσι λοιπόν η στήριξη των επιλογών του Ακελ όπως ο Μαλας, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο ούτε στην επιθέσει του κεφαλαίου ούτε στην επίθεση του εθνικισμού.
Ο συν θεμος υποστηρίζει ότι η μη επανεκδικηση της προεδρίας από τον Χριστόφια είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της Δεξιάς.Αδυνατεί να δει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων της πολίτικης διαχείρισης του καπιταλισμού που ακλούθησε ο Χριστόφιας.Αύτη του η αδυναμία τον ταυτίζει μαζί με την διακυβέρνηση Χριστόφια και τα αδιέξοδα της.
Υποστηρίζει ακόμα πως η επιλογή Μαλα δεν είναι πισωγύρισμα στις θέσεις του Ακελ και ότι δεν το σπρώχνει πιο δεξιά. Δεν βλέπει ότι είναι το ίδιο το Ακελ που κινείται πιο δεξιά η υπογραφή του μνημονίου είναι μια ακόμα απόδειξη. κάτι που κάνει πιο πιθανή μια αποτυχία του Μαλα να περάσει στο δεύτερο γύρο Σε τέτοια περίπτωση θα δούμε το Ακελ να συνεργάζεται και με τον Λιληκα.
Ακόμα θρηνεί γιατί το Ακελ είναι απελπιστικά μονό.Τι περίμενε δηλαδή ο Σύντροφος να το στηρίξει ο Συναγερμός η το Δηκο.Κάτι τέτοιο είναι εκτός μαρξιστικής σκέψης.Αυτό στο όποιο το Ακελ θα μπορούσε να προσδοκούσε είναι στη στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας.Για να μπορέσει να το πετύχει όμως αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα και μια πολιτική πιο αριστερή και αγωνιστικη από αύτη που έχει σήμερα .Η Επιλογή Μαλα από το Ακελ δείχνει πως το Ακελ κινείται πιο δεξιά και όχι πιο αριστερά. Ότι δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα για τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στην Αριστερά σήμερα,και ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου.
Ναι οι συνθήκες είναι δύσκολες και για να αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες το εργατικό κίνημα και η αριστερά χρειάζεται να επανεξοπλιστεί με τις βασικές Μαρξιστικές αρχές. την πάλη των τάξεων τον διεθνισμό και το όραμα του σοσιαλισμού.Η υποψηφιότητα Μαλα δεν έχει τίποτα να κάμει με αυτόν τον επανεξοπλισμο, αντίθετα σπέρνει σύγχυση και αυταπάτες ανάμεσα στα στελέχη και τον κόσμο της αριστεράς και βάζε τις βάσεις για νέες ήττες του εργατικού κινήματος. Ο ιδεολογικός επανεξοπλισμος του κινήματος είναι καθήκον που πέφτει στους ώμους της περάν του Ακελ αριστεράς Η εκλογική μάχη ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης των πιο αγωνιστικών ταξικών στοιχείων,και να βάλει τις βάσεις γι αυτό τον επανεξοπλισμο. απο την στιγμή που αδυνάτισε να προβάλει το δικό της υποψήφιο αύτη η ευκαιρία χάθηκε.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σύντροφε Ανεφ
      Σχετικά με το σχόλιο σου στο block σου στο όποιο με κριτικάρεις ότι “ροτσιαζω” και ότι ενισχύω την δεξιά έχω να σχολιάσω τα πιο κάτω.

      Από ποτέ το να κάνει κάποιος αριστερή κριτική είναι “ροτσιασμα”; Οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο Ακελ μπορεί να παρουσιαστεί σαν ενίσχυση της δεξιάς άρα με αύτη την λογική δεν πρέπει να γίνεται καμία κριτική.
      Δεν βλέπεις ότι ενίσχυση της δεξιάς είναι η προσπάθεια διαχείρισης του καπιταλισμού ειδικά σε περίοδο κρίσης .Στην ουσία αποτελεί προσπάθεια σωτηρίας του καταρρέοντα καπιταλισμού. αύτη είναι η πολιτική του Ακελ Αύτη θα είναι η πολιτική του Μαλα.Αύτη η πολιτική είναι από την αρχή καταδικασμένη σε αποτυχία Αυτήν την αποτυχία εκμεταλλεύεται η δεξιά για να αντεπιτεθεί .Οποιαδήποτε στήριξη στον Μαλα από την περάν του Ακελ Αριστερά ίσως του προσφέρει κάποιες εκατοντάδες ψήφους στερεί όμως την δυνατότητα να προωθηθεί μια ταξική-αντικαπιταλιστική πολιτική.

      Διαγραφή