Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κρατικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Ευκαιρία και καθήκον για την Αριστερά



Λιτότητα, περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτων ,ανεργία πείνα φτώχεια, φασισμός πόλεμοι και υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης .Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον του παγκοσμίου οικονομικού συστήματος που ελέγχει τον κόσμο. Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες τα χρηματιστήρια και οι χρηματιστές είναι σε διεθνές και ντόπιο επίπεδο η κυρία εξουσία που κυβερνά τον κόσμο .Αυτές είναι οι Αγορές που σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα τους επιβάλλουν τις πολιτικές τους ,Πολιτικές που χωρίς ίχνος ντροπής ονομάζουν αλληλεγγύη και βοήθεια.Δεν τους ενδιαφέρει αν δημιουργούν πεινά φτώχεια μιζέρια και θάνατο.τους ενδιαφέρει να αυξήσουν τα κέρδη τους και να αρπάξουν όσο το δυνατό περισσότερα πριν την τελική κατάρρευση του συστήματος τους.Στην Κύπρο Προσφέρουν σήμερα την “βοήθεια και αλληλεγγύη” που πρόσφεραν προηγουμένως στην Ελλάδα Πορτογαλία Ισπανία.Ιταλία και Ιρλανδία.
Οι τραπεζίτες τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς την προηγούμενη περίοδο κερδοσκοπούσαν δημιουργώντας Φούσκες, φορτώνοντας τους εργαζόμενους Χρέη και κερδοσκοπώντας στα χρηματιστήρια. Σήμερα που οι πολιτικές τους οδηγούνται σε κατάρρευση φορτώνουν τις ζημιές στην κοινωνία και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πουλώντας τις περιουσίες των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία καταλαβαίνουν σήμερα τι σημαίνει να λειτουργούν οι τράπεζες στα χέρια των ιδιωτών και προς εξυπηρέτηση του κέρδους των τραπεζιτών.Όσο η λειτουργιά των τραπεζών παραμένει στα ιδία πλαίσια τα κέρδη θα συνεχίζουν να τα καρπούνται οι τραπεζίτες και τις ζημιές να τις φορτώνουν στους εργαζόμενους και την κοινωνία
Τόσο οι προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η τωρινή, φόρτωσαν τις ζημιές των τραπεζών στην κοινωνία με το δικαιολογητικό πως έχουν κοινωνικό ρόλο και δεν μπορούν να τις αφήκουν να καταρρεύσουν.
Ναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει κοινωνικό ρολό και γι αυτό πρέπει να σταματήσει να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα, πρέπει να κοινωνικοποιηθεί με την συμμέτοχη των εργαζομένων και των κοινωνικών συνόλων στην διοίκηση τους, σε συνθήκες διαφάνειας και δημοκρατίας. Μόνο τότε τα κέρδη θα χρησιμοποιούθουν για το συμφέρον της κοινωνίας και θα σωθούν οι δουλειές των εργαζομένων σε αυτές.
Μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου που προβάλλει τις ιδιωτικοποιήσεις την λιτότητα και τις απολύσεις σαν τον μόνο τρόπο σωτηρίας του καταρρέοντος συστήματος του. Οι εργαζόμενοι και η αριστερά έχουν σήμερα μια ευκαιρία να αντεπιτεθούν αντιτάσσοντας την κρατικοποίηση-κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.Τώρα που το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει και οι πλειοψηφία των εργαζομένων ζει στο πετσί της αυτή την κατάρρευση και βγαζει τα συμπερασματα της για τον ρολο των τραπεζιτων.
Ταυτόχρονα αυτό το αίτημα είναι και ένα καθήκον για την αριστερά γιατί χωρίς την κοινωνικοποίηση των τραπεζών είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κρίση.Από την άλλη η αδυναμία της αριστεράς να προτείνει κάτι τέτοιο την φορτώνει ευθύνες γιατί αφήνει τους τραπεζίτες να οδηγούν την κοινωνία στην φτωχοποίηση χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι το ουσιαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου