Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Οι παραλογισμοί του καπιταλισμού




Οι παραλογισμοί του καπιταλισμού
Να υπάρχουν από την μια άνθρωποι να πεθαίνουν από την πεινά.και από την άλλη προϊόντα που να πετιούνται στις χωματερές
Να υπάρχουν άνεργοι οικοδόμοι από την μια και από την άλλη άστεγοι
Να υπάρχουν Άνεργοι γιατροί από την μια και από την Άλλη άνθρωποι να πεθαίνουν επειδή δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Να υπάρχουν από την μια ολοκαίνουργια σπίτια κλειστά και από την άλλη άστεγοι.
Να υπάρχουν άνεργοι νέοι από την μια και από την άλλη να αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης.
Όταν κερδίζουν οι καπιταλιστές να θεωρούν τα κέρδη δικά τους και όταν κάνουν ζημίες να τις φορτώνουν στις κοινωνίες
Να δημιουργεί ανέργους από την μια και από την άλλη να τους φορτώνει χρέη και να τους ζητά να τα ξεπληρώσουν
Να χρεοκοπούν οι εμπορικές τράπεζες και να ζητά να ελέγξει τον Συνεργατισμό
Να είναι πλούσιοι αυτοί που αισχροκερδούν ζώντας παρασιτικά στη κοινωνία ενώ οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πραγματικό πλούτο να ψωμοζούν
Να.υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παράγωγης και ανάπτυξης του βιοτικού επίπεδου της ανθρωπότητας
αλλά το μόνο που να μπορεί προσφέρει να είναι ανεργία φτώχεια εξαθλίωση φασισμό και πολέμους.
Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι παραλογισμοί του καπιταλισμού σήμερα.
Ο μονός τρόπος για να ξεπεραστούν είναι ο αγώνας των εργαζομένων των νεολαίων και των απλών ανθρώπων
Ενώστε τις δυνάμεις σας μαζί μας ενάντια στους πιο πάνω παραλογισμούς για ένα κοινωνικό σύστημα στο οποίο ο πλούτος θα
ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και όχι στα παράσιτα τους εκμεταλλευτές
για ένα σύστημα στο οποίο δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Πτώχευση ;ποια πτώχευση;



Όταν οι αστοί πολιτικοί όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποιούν ότι αν δεν υπογραψούμε μνημόνιο θα κηρύξουμε πτώχευση δεν λένε ότι η πτώχευση έχει δυο σκέλη, πρώτον στάση πληρωμών προς τους δανειστές και δεύτερο στάση πληρωμών προς τους υπαλλήλους του κράτους και την κοινωνία.Αποκρύβουν ότι ουσιαστικά αυτό που προτείνουν μέσα από το μνημόνιο είναι στάση πληρωμών προς τους δημόσιους υπαλλήλους και την κοινωνία για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν οι τοκογλύφοι και τζογαδόροι τραπεζίτες και χρηματιστές.Αυτοι που οδήγησαν την οικονομία σε κρίση και τους οποίους εκφράζουν πολιτικά. 
Οι αστοι πολιτικοι προσπαθουν να φοβισουν τους εργαζομενους οτι αμα  "χρεοκοπησουμε" θα υπαρξει φτωχεια και εξαθλιωση. Μεγαλυτερη φτωχεια και εξαθλιωση απο αυτη που μας ετοιμαζουν με τα μνημονια και την Τροικα δεν μπορει να υπαρξει
Πτωχευση λοιπον; Ναι πτωχευση απεναντι στις διεθνεις τραπεζες και τους δανειστες μας γιατι πτωχευση σημερα σημαινει αρνηση να αναγνωρισουμε και να
πληρωσουμε τα χρεη που προσπαθουν να μας φορτωσουν και που δεν ειναι δικα μας. 
Πτωχευση σημαινει να διατηρησουμε την οποια ανεξαρτησια που μας εχει απομεινει ενω μνημονιο σημαινει την πληρη υποταγη των εργαζομενων στις απαιτησεις του διεθνους κεφαλαιου.



Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα: 3 χρόνια τώρα η Τρόικα δεν έφερε ούτε ευημερία ούτε ανάπτυξη – η αριστερά μπροστά στα καθήκοντα



συνέντευξη με τον  Ανδρο Παγιάτσο, Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα 
Η κυπριακή κυβέρνηση μας λέει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθεί η οικονομία από το να μπούμε στο μηχανισμό και να υπογράψουμε μνημόνιο. Από την εμπειρία της Ελλάδας που είναι 3 χρόνια μέσα στο μηχανισμό τι συμπεράσματα προκύπτουν;
Η εμπειρία της Ελλάδας διδάσκει ότι η ένταξη σε μνημόνιο και η εφαρμογή των πολιτικών της τρόικας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή. Είναι η χειρότερη λύση για τον κυπριακό λαό.
Το 2010 λέγανε στην Ελλάδα ότι λένε όπως και σήμερα στην Κύπρο, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ότι πολύ σύντομα τα προβλήματα θα λυνόντουσαν, και ότι το 2012, φέτος δηλαδή, θα είχαμε ήδη επιστρέψει στις αγορές. Αυτό ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Το πρώτο μνημόνιο έφερε το δεύτερο μνημόνιο και οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι χειρότερες από αυτές ενός πολέμου.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι – και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι – κατηγορήθηκαν για την κρίση λόγω διαφθοράς, τεμπελιάς κτλ ποια είναι η πραγματικότητα;
Η λάσπη που δέχτηκε ο ελληνικός λαός από τους ηγεμόνες της ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο σαν ρατσισμός.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είχαν καμία ευθύνη για την κρίση του χρέους που βγήκε στην επιφάνεια το 2010. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλους τους φόρους τους καθώς δεν έχουν κανέναν τρόπο να διαφύγουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων δούλευε και δουλεύει κάτω από πολύ εντατικές συνθήκες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στα λεωφορεία, τα τρένα και γενικά τις δημόσιες μεταφορές, τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα των Δήμων κτλ, κτλ. Κάποια προνομιακά στρώματα ασφαλώς υπάρχουν, αλλά αυτοί δεν είναι παρά μια μειοψηφία, συνήθως είναι ο στενός κύκλος υπουργών και η διευθυντική γραφειοκρατία του δημοσίου τομέα, αλλά είναι απαράδεκτο να στιγματίζεται ένας ολόκληρός λαός σαν αργόσχολος και τεμπέλης. Πχ στην δημόσια εταιρεία Ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ, σε σύνολο 25,000 σχεδόν σκληρά εργαζομένων εργατοϋπαλλήλων, υπάρχουν 250 διευθυντικά στελέχη που παίρνουν πολλαπλάσιο μισθό απ’ ότι οι υπόλοιποι και βέβαια είναι χωμένοι στις μίζες και στα κόλπα.
Η διαφθορά υπάρχει στα διευθυντικά κλιμάκια στα υπουργεία και τον στενό τους περιβάλλον και είναι στενά συνυφασμένη με τα μεγάλα συμφέροντα – το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το πιο μεγάλο σκάνδαλο είναι της Siemens (Ζήμενς) – του γερμανικού πολυεθνικού κολοσσού, ο οποίος εξαγόραζε πολιτικούς και στελέχη, για να προωθεί τα συμφέροντά του. Αν τώρα οι Έλληνες που εξαγόρασε η Ζήμενς είναι περισσότερο διεφθαρμένοι από την Ζήμενς, που τους εξαγόρασε, το… συζητάμε. Αλλά σίγουρα η Μέρκελ δεν μπορεί και δεν δικαιούται να κατηγορεί τους Έλληνες εργαζόμενους για διαφθορά.
Άλλα μεγάλα σκάνδαλα είναι του Κόκκαλη, του Μπόμπολα, κτλ, του μεγάλου δηλαδή ελληνικού κεφαλαίου που είχε στενές σχέσεις με το δημόσιο τομέα για να προωθεί μπίζνες.
Την ίδια στιγμή αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ελέγχουν τα ΜΜΕ μέσα από τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτονται η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και έτσι τις δικές τους βρωμιές και των φίλων τους,  στελεχών στο δημόσιο τομέα, τις φορτώνουν γενικά και αόριστα στους Δημόσιους Υπαλλήλους.
Δημιουργώντας κλίμα ενάντια στον δημόσιο τομέα στην συνέχεια μπορούν να εξαγοράσουν σε τιμές ευκαιρίας τα καλύτερα φιλέτα του δημόσιου τομέα (κερδοφόρες επιχειρήσεις σε τιμές ξεπουλήματος).
Το πόσο μεγάλο ψέμα είναι η κατηγορία των «τεμπέληδων» και «διεφθαρμένων» Ελλήνων που ζουν «πέρα από τα όρια τους» αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή 6 χώρες της Ευρωζώνης (Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία  μαζί με την Ελλάδα) είναι αντιμέτωπες με Μνημόνια,  πράγμα που δείχνει ότι το πρόβλημα του χρέους δεν έχει καμία σχέση με την λεγόμενη τεμπελιά των διάφορων λαών.
Ποιες  ήταν οι αιτίες της κρίσης τελικά;
Πολύ σύντομα αυτό που μπορούμε να πούμε ότι είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα διεθνής. Η κρίση δεν ξεκίνησε το 2010 στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 2007 από τις ΗΠΑ όταν κατέρρευσε η αγορά κατοικίας στην οποία είχε δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα με τις τιμές να έχουν ξεπεράσει κάθε λογικό όριο.
Δύο εκατομμύρια οικογένειες υπολογίζεται ότι χάσανε μέσα σε ένα χρόνο τα σπίτια τους, στην κρίση που ξεκίνησε το 2007 στις ΗΠΑ, καθώς δεν μπορούσαν να ξοφλήσουν τις δώσεις των στεγαστικών δανείων και τα κατάσχεσαν οι τράπεζες. Οι τράπεζες όμως βρέθηκαν με ιδιοκτησίες σπιτιών και γης στα χέρια τους που δεν είχαν καμία αξία γιατί δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν – δεν υπήρχε κανείς για να τα αγοράσει. Αυτό σήμαινε τεράστιες ζημιές για τις τράπεζες.
Έτσι η στεγαστική κρίση μετατράπηκε σε κρίση του τραπεζικού συστήματος, η οποία επεκτάθηκε μέσα σε ένα περίπου χρόνο από τις ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Για να διασώσουν τις τράπεζες, οι κυβερνήσεις δανείστηκαν λεφτά με τα οποία στήριξαν το τραπεζικό σύστημα – έτσι τα τραπεζικά χρέη μετατράπηκαν σε χρέη του δημόσιου τομέα. Στις πιο αδύναμες χώρες όπως οι χώρες του νότου της Ευρώπης, που είχαν χρόνιο πρόβλημα ελλειμμάτων και ψηλού δημόσιου χρέους, αυτά ξεφύγανε από κάθε έλεγχο. Έτσι δημιουργήθηκε η κρίση του χρέους, την οποία σήμερα καλούνται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η κρίση αυτή έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Έχει ήδη μπει στον 6ο της χρόνο, και αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση, και το 2013 είναι πολύ πιθανό να είναι χρονιά μας νέας διεθνούς ύφεσης, και μάλιστα χειρότερης απ’ αυτής του 2008-9.
Άρα ο τρόπος που προτείνουν οι καπιταλιστές για να σώσουν την οικονομία δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει άλλη λύση;
Λύση υπάρχει μόνο που δεν συμφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο – γι’ αυτό και δεν θα την ακούσει κανείς από τα ΜΜΕ.
Το πρώτο σημείο της απάντησης των κοινωνιών που καταστρέφονται από τα μνημόνια είναι να αρνηθούν να πληρώσουν το χρέος. Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και δεν έχουν καμία ευθύνη να πληρώσουν για την αποπληρωμή του. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να το πληρώσουν! Για να εξοφληθεί το χρέος πρέπει να καταστραφούν ολόκληρες κοινωνίες!
Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ (Eurostat, Ιούλιος 2012, το 68% του κόσμου είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 23,6%  (η πραγματική ανεργία είναι πάντα πολύ πιο υψηλή από ότι η επίσημη) και η ανεργία στους νέους ανθρώπους έχει φτάσει στο απίστευτο 55%. Αυτή η εικόνα ονομάζεται κοινωνική καταστροφή. Δεν μπορεί μια κοινωνία να καταλήγει στα όρια της βαρβαρότητας για να πάρουν πίσω οι τραπεζίτες τα λεφτά τους.
Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι η κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Από τη στιγμή που οι κοινωνίες αρνηθούν την αποπληρωμή των δανείων για χάρη των τραπεζιτών, οι τράπεζες, που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου οδηγούνται στη χρεοκοπία και τότε, ο μόνος τρόπος να διασωθούν οι καταθέσεις των λαϊκών στρωμάτων και να μπορέσουν οι τράπεζες να λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν – δηλαδή να περάσει η ιδιοκτησία τους στο δημόσιο και η διαχείριση τους να ασκείται από κοινωνικούς φορείς δημοκρατικά εκλεγμένους, ελεγχόμενους και ανακλητούς (χωρίς βέβαια τους εξωφρενικούς μισθούς και προνόμια των σημερινών διοικούντων).
Σε αυτές τις κινήσεις το κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, θα πολεμήσει λυσσασμένα, σαμποτάροντας την οικονομία, μπλοκάροντας τις επενδύσεις κτλ. η μόνη απάντηση σε αυτό είναι ο δημόσιος τομέας να αναλάβει την λειτουργία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων και να προχωρήσει σε μαζικές δημόσιες επενδύσεις για να μπει η οικονομία σε πορείαανάπτυξης και να σταματήσει ο κατήφορος.
Όπως καταλαβαίνουμε αυτά τα μέτρα θέτουν τις βάσεις για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία.
Ασφαλώς όταν λέμε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να αναλάβει ρόλο κινητήριας δύναμης στην οικονομία δεν εννοούμε τον σημερινό δημόσιο τομέα αλλά εννοούμε έναν δημόσιο τομέα που να βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση και έλεγχο από την κοινωνία έτσι ώστε να ελεγχθούν τα σκάνδαλα των διεφθαρμένων διευθυντικών στελεχών, τα ρουσφέτια και οι κομματικές προσλήψεις. Αυτή είναι η έννοια του δημόσιου τομέα, και γενικά του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση.
Ασφαλώς αυτά τα καθήκοντα μπορεί να τα φέρει σε πέρας μόνο η αριστερά στηριγμένη στα λαϊκά κινήματα και τα λαϊκά στρώματα. Δυστυχώς όμως τα μαζικά κόμματα της αριστεράς στην εποχή μας βρίσκονται πολύ μακριά για να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες τους.
Στην Ελλάδα είδαμε στις τελευταίες εκλογές την δυναμική εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει για την ελληνική αριστερά και την κοινωνία;
Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, του Μάη (17%) και ειδικά του Ιούνη (27%) αποτελούν ιστορικής σημασίας εξέλιξη.
Μετά από 2 ½ χρόνων μεγαλειώδεις αγώνες η ελληνική κοινωνία και ειδικά οι εργαζόμενοι στράφηκαν στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα. Κατάλαβαν δηλαδή με έναν τρόπο κάπως ενστικτώδη, ότι μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να εφαρμόσει εναλλακτικές πολιτικές, στον αντίποδα αυτών που έχει επιλέξει η ΕΕ και η ελληνική άρχουσα τάξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως παραμένει ένα φαινόμενο με έντονες αντιφάσεις και αντιθέσεις στο εσωτερικό του. Ενώ η πλειοψηφία της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και των υποστηρικτών του είναι έτοιμη για μεγάλες ρήξεις και συγκρούσεις με τα κατεστημένα συμφέροντα και για μεγάλες ανατροπές στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή, η ηγεσία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Η πλειοψηφία της ηγεσίας του σύριζα έχει μπει στο δρόμο του να βάλει νερό στο κρασί της, να ενσωματωθεί στο καπιταλιστικό σύστημα και απλά να προσπαθήσει να το κάνει λίγο πιο ανθρώπινο. Αυτός ο δρόμος είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Δεν υπάρχει πολιτική διεξόδου από την κρίση χωρίς να τεθούν οι βάσεις για την ανατροπή της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Η μάχη όμως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα μέσα στην ελληνική Αριστερά είναι μια ανοιχτή μάχη. Υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις που θα αξιοποιήσουν την εκλογή μιας κυβέρνηση της Αριστεράς για να δώσουν ώθηση στους αγώνες και τα κινήματα και να σπρώξουν μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ ριζοσπαστικές αριστερές κατευθύνσεις όπως απαιτούνται από τις συνθήκες.
Στο βαθμό που μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα, πράγμα που σίγουρα θα κάνει, τότε θα βρίσκει τεράστια τμήματα του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας απέναντί της και θα προκαλέσει μια τεράστια κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σαν το κομμάτι εκείνο της Αριστεράς που επιδιώκει ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα και το σύστημα, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αυτές τις πολιτικές προοπτικές, γιατί αν δεν τα καταφέρουμε να επιβάλουμε ένα πολιτικό πρόγραμμα όπως αυτό που ανέφερα παραπάνω ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Χρυσή Αυγή.
Πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η ΧΑ και πώς τα κατάφερε να ανέβει τόσο πολύ;
Η Χρυσή Αυγή αποτελεί έναν πραγματικά τεράστιο κίνδυνο. Η βασική αιτία της ανόδου της είναι η απελπισία και η απόγνωση στην οποία η οικονομική κρίση έχει ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους. Η ΧΑ ελκύει γιατί εμφανίζεται σαν σκληρή και αποφασιστική στην «αντιμετώπιση» των προβλημάτων.
Στην πραγματικότητα η ΧΑ δεν είναι ούτε σκληρή ούτε αποφασιστική – είναι θρασύδειλη και το μακρύ χέρι του συστήματος. Στην βουλή υποστηρίζουν όλες τις πολιτικές που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και επιλέγουν για να χτυπήσουν φτωχούς και αδύναμους μετανάστες – δεν τους είδαμε ποτέ να χτυπούν τις συμμορίες ή τις μαφίες, ελληνικές και ξένες, πχ την αλβανική μαφία, την ρώσικη μαφία, την μαφία των Σομαλών κτλ. Και βέβαια δεν τους είδαμε να χτυπούν ποτέ κανέναν τραπεζίτη, κανένα βιομήχανο και εφοπλιστή.
Το κακό είναι ότι τα μαζικά κόμματα της αριστεράς στην Ελλάδα υποτιμούν τον κίνδυνο του φασισμού και στην πραγματικότητα παίζουν με την φωτιά με το ίδιο τους το μέλλον. Γιατί μετά τους μετανάστες οι φασίστες θα στραφούν ενάντια στην αριστερά και ενάντια στο εργατικό κίνημα όπως έχει αποδείξει η ιστορία.
Χρειάζεται η δημιουργία μαζικών αντιφασιστικών επιτροπών από οργανώσεις της αριστεράς που έχουν κατανόηση του κινδύνου, από προοδευτικούς πολιτιστικούς, μεταναστευτικούς, αθλητικούς κτλ συλλόγους για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ανόδου των φασιστών. Ήδη έχουμε κάποια πρώτα πολύ σημαντικά μηνύματα όταν μετανάστες στην Κυπαρισσία καταδίωξαν και έδιωξαν τους φασίστες της ΧΑ, όταν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας έδιωξαν Χρυσαυγίτες που επιχείρησαν να δώσουν αίμα με τον όρο να πάει μόνο σε Έλληνες, όταν εμφανίστηκαν μαζικές διαδηλώσεις που στρίμωξαν τους φασίστες στην γωνία σε μια σειρά από πόλεις, κοκ.
Ζούμε μια ταραγμένη εποχή με τεράστιες δυνατότητες για την επαναστατική αριστερά και τις μαρξιστικές ιδέες αλλά και τεράστιους κινδύνους όπως αποκαλύπτει η ενίσχυση των φασιστών. Ολόκληρη η Νότια Ευρώπη ζει ιστορικές στιγμές μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Είναι μια νέα εποχή για τους εργαζόμενους στις χώρες μας αλλά και διεθνώς. Θα μπούμε σε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις και με αισιοδοξία για τη νίκη.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ο αντιπερισπασμός των βιοκαυσίμων



Κατηγορία: Περιβάλλον




Άρθρο του Pete Dickenson, από το περιοδικό Socialism Today
Μετάφραση – επιμέλεια Άννα Κλείτσα


Η εκτεταμένη, τόσο χρονικά όσο και σε συνέπειες, ξηρασία στις ΗΠΑ έχει θέσει σε σημαντικό κίνδυνο όλες τις καλλιέργειες. (βλ. και http://www.xekinima.org/arthra/view/article/trofima-rokanizontas-kerdi/). Η τεράστια μείωση των αγροτικών προϊόντων έχει προκαλέσει συζητήσεις και για το θέμα των βιοκαυσίμων και για το αν πρέπει οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται  στην παραγωγή τους να διοχετευτούν στην αγορά τροφίμων. Τα βιοκαύσιμα παράγονται από ακατέργαστα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι και το φοινικέλαιο, που με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να παράξουν αιθανόλη και να χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα του πετρελαίου και των παραγώγων του στην κίνηση οχημάτων.

Τα βιοκαύσιμα έγιναν ιδιαίτερα “δημοφιλή” στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, επειδή συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία: παράγονται από καλλιέργειες και ακατέργαστα υλικά μέσα στην ίδια την χώρα και δεν απαιτείται η εισαγωγή τους. Κάτω από την πίεση “περιβαλλοντικών εκστρατειών ενημέρωσης”, η χρήση τους υποστηρίχθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή υποτίθεται πως είναι μια “πράσινη μορφή ενέργειας”. Έτσι, έφτασαν να αποτελούν μια επικερδή υπόθεση που αποσπά τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Το αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι για την παραγωγή αιθανόλης χρησιμοποιείται μέχρι και το 40% της συνολικής παραγωγής καλαμποκιού ενώ στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η παραγωγή βιοντίζελ απορροφά το 60% της καλλιέργειας ελαιοκράμβης. Στις Φιλιππίνες, μια χώρα που παράγει μεγάλες ποσότητες βιοκαυσίμων από φοινικέλαιο, όσοι έχουν αυτοκίνητο υποχρεούνται να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο ποσοστό βιοκαυσίμων για την κίνησή του.

Η εκτόξευση στις τιμές των τροφίμων που προκλήθηκε από την ξηρασία στις ΗΠΑ, έχει αναγκάσει πολλούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, να πιέσουν την αμερικάνικη κυβέρνηση σε επανεκτίμηση της στάσης της για τα βιοκαύσιμα. Αυτό βέβαια, δεν προκύπτει από μια ξαφνική κρίση ανθρωπισμού αυτών των οργανισμών: απλώς πιστεύουν πως οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις στρεβλώνουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Παρόλα αυτά, πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως οι παραινέσεις αυτών των οργανισμών μάλλον δεν θα εισακουστούν, αφού το ζήτημα των επιδοτήσεων έχει μπει στην αρένα των προεκλογικών δεσμεύσεων, ειδικότερα στην πολιτεία της Αϊόβα, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στην χώρα (και με καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών). Αν η κυβέρνηση κόψει τις επιδοτήσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για βιοκαύσιμα, η τιμή του καλαμποκιού θα βρεθεί σ’ελεύθερη πτώση και μαζί της το εισόδημα των ντόπιων αγροτών. Αν συμβεί αυτό, μάλλον δεν θα έχουν και πολύ μεγάλη διάθεση να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Νοέμβρη… Γι αυτό τον λόγο, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Ρόμνει (ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος) είναι ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης των επιδοτήσεων.

Σε όλη αυτή την αντιπαράθεση για τα βιοκαύσιμα, αυτό που έχει απασχολήσει λιγότερο είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης τους. Για την κοινωνία όμως, καθώς και τους ακτιβιστές της Αριστεράς και της οικολογίας, αυτό αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο. Συνεχώς πληθαίνουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν άλλη μια πηγή πράσινης ενέργειας καθώς στην πραγματικότητα απελευθερώνουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από αυτά που αποτρέπουν να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα (από τη χρήση συμβατικών καυσίμων), ενώ παράλληλα είναι πηγή κοινωνικών προβλημάτων στις περιοχές όπου καλλιεργούνται.

Θεωρητικά, η παραγωγή τους στηρίχθηκε στο σκεπτικό πως αποτελούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επιπλέον εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην πράξη όμως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται τα βιοκαύσιμα, δεν οδηγούν σε μια συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όταν υπολογίζει κανείς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οποιασδήποτε πηγής ενέργειας, είναι σημαντικό να υπολογίζει όλους τους παράγοντες: όχι μόνο τις επιπτώσεις από την χρήση τους, αλλά και τις επιπτώσεις μέχρι να παραχθούν. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων, μεταφέρεται σε πετρελαιοκίνητα βυτία και η αλυσίδα της παραγωγής ενέργειας είναι πολύ μεγάλη μέχρι την τελική κατανάλωσή τους. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τέτοιες “δευτερεύουσες” επιπτώσεις παραγνωρίζονται τελείως παρόλο που φτάνουν μέχρι και το 60% της συνολικής ενέργειας που απαιτείται.

Επιπλέον, η διαδικασία μετατροπής του καλαμποκιού σε βιοκαύσιμο απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας, που σε μεγάλο ποσοστό προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, βρήκαν ότι απαιτείται κατά 29% περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί ένα γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα) αιθανόλης απ’ όση απαιτείται για ένα γαλόνι ορυκτού καυσίμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για την καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας προερχόμενης από ορυκτά καύσιμα, δεδομένου ότι πριν καταλήξει το καλαμπόκι να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο, χρειάζεται λιπάσματα, εγκαταστάσεις άρδευσης και μεταφορά.

Μια άλλη μελέτη του περιοδικού “Science” το 2008, αποκαλύπτει πως η χρήση αιθανόλης παραγόμενης από καλαμπόκι σχεδόν θα διπλασίαζε, σε παγκόσμια κλίμακα, την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέσα σε 30 χρόνια! Επιπλέον, αυτοί οι αέριοι ρύποι θα παρέμεναν και θα συνέχιζαν να επηρεάζουν την ατμόσφαιρα για άλλα 167 χρόνια!

Οι ερευνητές, αναλύοντας προηγούμενες μελέτες υπέρ της χρήσης των βιοκαυσίμων, αναφέρουν πως οι μελέτες αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στην αποψίλωση των δασών και της μετατροπής χορτολιβαδικών εκτάσεων σε καλλιεργήσιμη γη. Με δυο λόγια, τα δάση, τα λιβάδια αλλά ακόμη και οι καλλιέργειες σιτηρών αντικαθίστανται με καλλιέργειες ικανές να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα. Αυτό το φαινόμενο είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς τα δάση μπορούν να απορροφήσουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά  διοξειδίου του άνθρακα από οποιαδήποτε αγροτική καλλιέργεια. (για περισσότερες πληροφορίες βλ.: http://bit.ly/hwVsYT).

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απάντησε πως η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί να μειώσει κατά 19% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με το πετρέλαιο, πράγμα που (ακόμη κι αν ισχύει), αντιμετωπίζει το πρόβλημα εντελώς επιφανειακά. Η έρευνα αυτή του Υπουργείου λαμβάνει υπόψη τη χρήση αιθανόλης στην αμερικάνικη πραγματικότητα, όπου δεν καταστρέφονται τροπικά δάση για να αντικατασταθούν από καλλιέργειες καλαμποκιού ή φοινίκων (για την παραγωγή φοινικέλαιου). Ωστόσο, ακόμη και στην Αμερική, μια έρευνα του περιοδικού “Science” έδειξε ότι οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 50%. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η υπόθεση ότι η χρήση βιοκαυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα θα οδηγήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε αποψίλωση των τροπικών δασών προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τις καλλιέργειες, δυστυχώς επιβεβαιώνεται από την σημερινή πραγματικότητα.

Ένας από τους λόγους που απέτυχε η συμφωνία του Κιότο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ήταν η εξής απάτη: στην πραγματικότητα ενθάρρυνε την καταστροφή των τροπικών δασών και τη μετατροπή τους σε αγροτικές εκτάσεις, μεταξύ των οποίων καλλιέργειες φυτών για παραγωγή βιοκαυσίμων, με πιο χαρακτηριστικό το φοινικέλαιο.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η περιβαλλοντική ζημιά σε όλη αυτή την υπόθεση είναι πως οι καλλιέργειες απορροφούν μόλις το 20% του διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα τροπικά δάση (τα τροπικά δάση είναι εξαιρετικής σημασίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς για το 10% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου ευθύνεται η αποψίλωση των δασών καθώς τα δέντρα απορροφούν μεγάλες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα). Στην Ινδονησία, που έχει ακολουθήσει μια πολιτική ευρείας χρήσης βιοκαυσίμων, το 72% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί κι έχει αντικατασταθεί εν μέρει με την καλλιέργεια φοίνικα. Η καταστροφή των τροπικών δασών έχει επίσης πολλές επιπτώσεις στους ιθαγενείς πληθυσμούς: η γη και τα σπίτια τους αρπάζονται μέσα από τα χέρια τους, όσο το δάσος αποψιλώνεται.

Από περιβαλλοντική άποψη, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση της χρήσης βιοκαυσίμων. Ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες, είναι σχεδόν απίθανο η χρήση τους να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αέριων ρύπων. Εν τω μεταξύ, οι εκτάσεις που αξιοποιούνται για καλλιέργεια των πρώτων υλών των βιοκαυσίμων, είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Πραγματικά ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η παλιρροϊκή είναι και διαθέσιμες και ικανές να αποτελέσουν τη βάση μιας πράσινης πολιτικής στον τομέα της ενέργειας. Δυστυχώς, η χρήση τους φαίνεται μακρινή καθώς δεν φέρνουν τα κέρδη που θα ήθελαν οι μονίμως πεινασμένοι καπιταλιστές.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ



Το Δημοσιο χρεος της κυπρου ειναι αυτη την στιγμη γυρω στα 10 δις ευρω στο 70% του ΑΕΠ Με την υπογραφη του μνημονιου θα μας φορτωσουν ακομα 10 δις για να σωσουμε τις τραπεζες.Αλλωστε αυτος ηταν και ο λογος της τελευταιας υποβαθμισης της κυπριακης οικονομιας Αυτο το χρεος δεν ειναι δικο μας δεν εγινε προς οφελος του κυπριακου λαου αλλα για να κερδοσκοπουν οι τραπεζιτες Ο κυπριακος Λαος δεν εχει καμια υποχρεωση να το πληρωσει .Η Ευρωπαΐκη Ενωση σε συνεργασια με τα κομματα της δεξιας και του κεντρου προσπαθουν να το φορτωσουν στον κυπριακο λαο γιατι εξηπηρετουν το κεφαλαιο και τους τραπεζιτες Δυστυχως η Αριστερα στηνπροσπαθεια της να διαχειριστει τον καπιταλισμο συρεται στην ιδια πολιτικη

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σύλληψη Νίκου Φωτόπουλου! Συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Σύλληψη Νίκου Φωτόπουλου! Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 8/10, 11.00 πμ, Ευελπίδων
Κατηγορία: ΔΕΚΟ, Καταστολή/Δικαιώματα




Της Ελένης Μήτσου


Κοντά στα μεσάνυχτα, χτες βράδυ τα ΜΑΤ έκαναν εισβολή στο Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ, το οποίο είχαν συμβολικά καταλάβει συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνέλαβαν τον πρόεδρο του σωματείου της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, κι άλλους συνδικαλιστές κι εργαζόμενους.

Η κατάληψη του Κέντρου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε στόχο να συλλεχθούν, να φωτοτυπηθούν και να δημοσιοποιηθούν αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με το χαράτσι που σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:

«συνιστούν τεράστιο ηθικό σκάνδαλο και εμπαιγμό απέναντι στο λαό και κυρίως στους φτωχούς και ανέργους συνανθρώπους μας, αλλά πιθανότατα και νομικό σκάνδαλο ως προς άλλες πτυχές της υπόθεσης…»

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα(1) οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ήθελαν να δημοσιοποιήσουν στοιχεία που αποδείκνυαν πως οι μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν το χαράτσι των ακινήτων με έκπτωση 30%-50% (!), καθώς και ότι υπάρχουν άτομα που έχουν δηλώσει τις κατοικίες τους ως επαγγελματική στέγη για να μην πληρώσουν το φόρο.

Αργά χτες το βράδυ συλλήφθηκαν 18 συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και ο Ν. Φωτόπουλος με την κατηγορία της «διατάραξης κοινής ειρήνης». Σήμερα θα οδηγηθούν στις 11.00 στον εισαγγελέα.

Ο Ν. Φωτόπουλος έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο κυβέρνησης και ΜΜΕ μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του για την αναγκαιότητα καταλήψεων και επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών μέχρι να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική. Από τη μεριά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχουμε αυτή την περίοδο τις πιο μαχητικές προτάσεις δράσης  για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, θέσεις που δεν υιοθετούνται καν από τα κόμματα της μαζικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Αυτές τις θέσεις πρέπει να τις υπερασπιστούμε. Συγκεντρωνόμαστε γι’ αυτό το σκοπό στις 11.00 π.μ. στα δικαστήρια Ευελπίδων.

___________________________
1 Δείτε σχετικά:

http://www.genop.gr/

www.ethnos.gr/article.asp

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το κομμα τα ματια σας και το μελλον του ΑΚΕΛ

Το κομμα και τα ματια σας συν Αντρο,με αυτη την εκφραση ο συν χριστοφιας εκφρασε την αγωνια του για το μελλον του ΑΚΕΛ.Αυτη την στιγμη ομως το μελλον του κομματος της Αριστερας βρισκεται στα χερια του ιδιου του Δημητρη Χριστοφια και της κυβερνησης του.
Η υπογραφη του μνημονιου  θα φορτωσει τα χρεη απο τις φουσκες του καπιταλισμου στους ωμους
των εργαζομενων, θα φερει την τροικα και οτι αντιπροσωπευει στην κυπρο, θα βυθισει την κοινωνια σε μια πορεια φτωχειας χωρις επιστροφη και θα ανοιξει την πορτα για την μεγαλυτερη ταξικη επιθεση εναντια στους εργαζομενους
Σε αυτη την μαχη το Ακελ και η κυβερνηση του περιοριζουν τον ρολο τους στο να διαμοιρασουν οσο το δυνατο πιο δικαια την εξαθλιωση που δημιουργει ο καπιταλισμος.
Αντι να πουν πως τα χρεη που δημιουργησαν οι τραπεζες δεν εγιναν προς οφελος της κυπριακης κοινωνιας  να μην τα αναγνωρισουν και να καταγγειλουν τους διεθνεις και ντοπιους εκπροσωπους του κεφαλαιου που τα φορτωνουν στις πλατες των εργαζομενων ,δηλωνουν αδυναμια για οτιδηποτε αλλο, γιατι ειμαστε μικροι,δεν βλεπουν τα εκατομυρια των Ελληνων των Ισπανων των Πορτογαλλων και αλλων λαων της Ευρωπης..
Σημερα συν προεδρε μπαινει μπροστα μας το μεγαλο ερωτημα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ..Η αδυναμια του Ακελ να δηλωσει παρων αφινει την ευκαιρια
στην Αστικη ταξη για την μεγαλυτερη επιθεση εναντια στους εργαζομενους και την κοινωνια
Αυτη η επιθεση συν προεδρε θα εχει αντανακλαση και στο Κομμα .Με την υπογραφη του μνημονιου  θα ξεκινησει και η διαδικασια συρρικνωσης η και διασπασης του Ακελ. Συν προεδρε Αυτη την στιγμη το μελλον της κυπριακης κοινωνιας ,των εργαζομενων αλλα και του ΑΚΕΛ βρισκεται στα χερια σας .